Nie je voda ako voda. Hoci je Slovensko rozlohou malá krajina, rozdiely v chuti vody dokážeme pocítiť naprieč regiónmi aj u nás. Čo teda ovplyvňuje chuť vody, ktorá nám tečie z kohútikov?
To ako chutí voda, ktorú pijeme, určuje najmä jej zloženie. Plyny, minerálne a organické látky či stopové prvky z veľkej časti tvoria v rôznych pomeroch unikátnu chuť vody. Vo všeobecnosti ide najmä o vápnik a horčík, ale aj fluór, draslík, zinok, meď, železo a iné.
Prospešné aj škodlivé látky
Všetky stopové prvky sa do vody dostávajú z geologického podložia čo spôsobuje, že voda z odlišných oblastí sveta môže chutiť rôzne a jedinečne.
Množstvo vápnika a horčíka určuje takzvanú „tvrdosť“ vody, pričom platí, že tvrdšia voda je zväčša chutnejšia. Prítomnosť týchto prvkov vo vode je obzvlášť dôležitá preto, že ľudské telo nie je schopné ich samo vyrobiť. Vápnik a horčík prítomný vo vode pre nás predstavuje 5 – 20 % denného príjmu týchto látok.
Minerálne a stopové prvky v optimálnom množstve sú vo vode viac než vítané, sú však aj prípady, kedy zvýšená koncentrácia železa a mangánu vo vode môže byť problematická a ovplyvňuje jej farbu či chuť, väčšinou však nebýva zdravotne závadná. Spôsobená je zväčša prírodnými faktormi alebo koróziou vodovodného potrubia.
Voda však môže obsahovať aj stopy látok, ktoré sú zdraviu škodlivé, najčastejšie ide o pesticídy a hnojivá používané v poľnohospodárstve, mikroplasty, baktérie či mikroorganizmy. Do podzemnej vody sa dostávajú najmä z pôdy, odkiaľ sa dokážu rozšíriť až do jazier a oceánov.

Ilustračná fotografia. Zdroj: unsplash.com
Čo robiť, keď mi doma voda nechutí?
Netreba hneď pristupovať k balenej vode ako k záchrannému riešeniu. Balené vody prispievajú k produkcii plastov a prinášajú nám väčšie finančné náklady. Pre tých, ktorí chcú vode z kohútika dať druhú šancu, odporúčame skúsiť ju ochutiť šťavou z citrusov či bylinkami. Alternatívnym riešením tiež môžu byť doma vyrobené kocky ľadu s ovocím.
Ďalšou možnosťou je investícia do filtračných zariadení, vďaka ktorým sa z vody odstránia nečistoty a iné nežiadúce látky. Vhodným prístrojom, ktorý vodu nielen prefiltruje, ale aj zlepší jej chuť, je filter na vodu Futuro Aqua PH-507i, ktorý vďaka svojej technológii predstavuje dlhodobú investíciu do zlepšenia kvality nielen vašej vody, ale aj zdravia.
Čo je však najdôležitejšie, či už nám voda z kohútika chutí alebo nie, nezabúdajme ju piť. Je už len na nás, aký spôsob si vyberieme.